20 d’agost, 2006

Manifest: Una força útil pel progrés de Mallorca

La nova Mallorca del segle XXI és una terra d’oportunitats, un país en el qual tots hi tenim una gran responsabilitat per construir un futur millor i gestionar un present que garanteixi unes condicions òptimes de benestar per a tothom.

Les tradicionals formacions polítiques estatals han demostrat que les seves prioritats es troben lluny dels interessos econòmics i socials dels ciutadans de les Illes Balears. Tant el PP com el PSOE són responsables del dèficit d’inversions i d’equipaments que patim, així com de la manca d’un sistema de finançament que ens permeti donar plena satisfacció a les necessitats de la nostra ciutadania i de la nostra economia. Res podem esperar d’unes forces polítiques que subordinen les seves actuacions a estratègies partidistes dissenyades des de Madrid i que no tenen altre objectiu que el control polític, econòmic i cultural d’aquestes illes, del nostre país, en el marc d’un estat espanyol cada cop més uniformitzat i que menysté el nostre estat del benestar i el nostre fet nacional i cultural.

En aquest context polític, el pes específic de les Illes Balears és gairebé marginal per la manca d’un força política autòctona amb poder suficient per marcar pautes pròpies dins la societat illenca. Les estructures que ha assolit el mallorquinisme polític o el nacionalisme dins la nostra societat fins ara no han reeixit i no han assolit una majoria social alternativa al bipartidisme espanyol. El resultat ha estat la consolidació del PP i el PSOE com els vertaders agents de la política balear, atorgant a la resta un perfil complementari i prescindible. Aquest fet s’ha vist agreujat perquè mentre el mallorquinisme de dretes ha optat per la desideologització, abocant-se a la política del clientelisme fàcil, i perquè l’esquerra nacionalista ha entrat en aquesta polarització i ha optat per acostar-se a l’esquerra més marginal i minoritària. Ambdues actituds es troben distants de la majoria social d’aquest país, tot i que les seves pròpies dinàmiques els poden garantir encara uns certs rèdits electorals, més per la inèrcia d’unes sigles que per la solvència del seu actual projecte. Tot això no fa més que posar de manifest la fi d’un cicle que no pot deixar òrfena la nostra societat d’un projecte mallorquinista amb vocació política majoritària.

La nostra responsabilitat és servir la gent d’aquest país des de les institucions democràtiques amb uns ideals útils que permetin transformacions reals i profundes. Aquests ideals són els del mallorquinisme progressista, i el nostre compromís és el d’estructurar una plataforma política des de la qual actuar amb eficàcia. No és fàcil llançar un nou projecte, però nosaltres partim de bases molt sòlides que es fonamenten en la convergència de persones i grups que ja han demostrat des de les institucions la seva capacitat per defensar els interessos dels ciutadans i ciutadanes d’aquesta terra. Gent que ha fet feina des dels ajuntaments, el Consell o el mateix Govern balear, i gent nova que amb molta il·lusió volen donar el millor d’ells mateixos per fer avançar aquest país.

Nosaltres no som portadors de cap veritat absoluta, però volem construir una Mallorca millor, en positiu. La nostra política no pot ser la de l’oposició per sistema, sinó la de la bona gestió que dóna als ciutadans qualitat de vida. Una política que es fonamenta a impulsar la nostra economia amb criteris de racionalitat i sostenibilitat. Una política que posa l’accent en l’atenció social i resol de manera òptima les necessitats de les persones. Una política que creu que els nostres ciutadans han de tenir la millor formació i capacitació laboral per generar i garantir ocupació de qualitat i estable. Una política que vol que es duguin a terme totes les infraestructures necessàries a una societat moderna i amb criteris mediambientals contrastats. Una política que creu en la llibertat i la igualtat d’oportunitats dels individus, i en l’exercici real dels seus drets sense cap tipus de discriminació. Una política de ferm compromís amb la nostra identitat cultural i lingüística, oberta a una societat cada cop més globalitzada i plural, però amb una identitat pròpia que és la nostra raó de ser. Una política que pren el ciutadà com a referent en el seu àmbit territorial i que per tant té una forta vocació municipalista. Una política que vol el major grau d’autogovern sobirà per a Mallorca i per a les Illes Balears sense renunciar a participar d’altres àmbits territorials superiors.

Aquesta és la nostra proposta, la que entenem que ha de fonamentar el sobiranisme d’esquerres, el mallorquinisme polític del segle XXI. Per això feim una crida a la ciutadania de Mallorca, a les persones i aquells partits o forces independents que se sentin identificats amb aquest projecte per participar-hi. El nostre primer objectiu és constituir una gran plataforma municipalista per a les properes eleccions de 2007. D’aquest procés ha de sortir una nova força política que cohesioni i reforci aquesta proposta que avui ja anomenam ENTESA PER MALLORCA.