21 d’agost, 2006

JA ESTÀ BÉ!


La batalla que l’estiu passat es va lliurar amb la piscina de P.J. a la Costa dels Pins amb l’atorgament d’uns privilegis del tot injusts i amb el seu sí però no, ja va ser, per part de l’administració, una mica escandalosa. Però aquest any s’han superat. La privatització del tros de costa i la pretensió de donar-li un ús didàctic és un autèntic escàndol, una befa i un insult a tots els mallorquins i mallorquines, a tots els nins i nines de Son Servera i a tots els educadors.

Ara a més, el poder judicial també està amb ells i ens prohibeixen barquejar a la mar que ens pertany a tots; la de la Costa dels Pins, també. Poden canviar les formes d’estat, poden canviar els governs, poden ser del PP o del PSOE, però hi ha una cosa que no canvia mai: els poderosos; aquests que exerceixen el poder en qualsevol de les seves vessants i que un moment o altre ens posen firmes a tots amb la complicitat de la resta dels poders. A Mallorca sempre hem tingut el poder caciquil, molt lligat al poder econòmic i al conservadorisme, que s’ha recreat en les formes tradicionals de domini: l’obtenció de feina, la protecció dels “nostres” i la mística del “senyor, l’amo i els missatges”. Aquesta caciquisme, conformat per la classe dominant que ha controlat el poder a les Illes durant dècades, ara intenta ser desplaçada per una elit de poder forastera, això sí, amb complicitats mallorquines. Aquests nous arribats de Madrid amb mentalitat neocolonialista no només pretenen apoderar-se de la nostra costa, també es volen implantar en el món educatiu, en l’espai dels mitjans de comunicació i en l’àmbit econòmic, com veim amb el creixement desbocat i insostenible lligat a la construcció i a les noves infraestructures viàries.

Mallorca no es mereix això, la comarca de Llevant no es mereix això, Son Servera no es mereix això. Els mallorquins, a més de veure’ns privats d’un tros de la costa d’una forma injusta i escandalosa, ens sentim constantment menyspreats, i ara a més, privats de l’accés a molts de camins públics que el caprici dels seus propietaris ha tancat sense que molts dels nostres ajuntaments hagin fet res per evitar-ho. Cada dia són més els abusos a què ens veim sotmesos. En realitat, la piscina és la metàfora del profund i desastrós canvi que viu aquesta terra.

És per això que, des d’Entesa per Mallorca, ens veim en la necessitat de fer una crida als mallorquins i mallorquines i dir amb veu ben alta: ja està bé dels abusos que des del seu imperi mediàtic imposa en P.J. Ramírez. Ja està bé dels abusos neocolonials del PP i del PSOE. Ja està bé dels abusos dels grans propietaris de finques rústiques en el tancament dels camins públics. Ja està bé de recrear-nos en l’autoodi i mostrar-nos com un poble submís. Ja està bé de fer parts i quarts.

Sortirem dissabte a reivindicar el que és nostre, el dret de pas, el dret a barquejar i a nedar allà on ens vengui de gust, el dret a passar pels camins públics de tota la vida. Sortirem a denunciar el tracte de favor, el xantatge, la injustícia i la perversió del poder. Sortirem a dir “ja està bé” d’amargar-nos la vida.


Felip Esteva Castro
Membre de la plataforma Entesa per Mallorca