26 d’octubre, 2007

ENTESA MANIFESTA LA SEVA PREOCUPACIO DAVANT LA PROPOSTA BILINGÜE ALS PREMIS CIUTAT DE PALMA
Entesa manifesta preocupació i desànim davant l’introduccio del castellà dins els Premis Ciutat de Palma de crítica literària.
Entesa considera que la proposta bilingüe dels Premis Ciutat de Palma suposa "un atac greu a la nostra llengua i cultura" i afegeixen que "la llengua castellana ja te els seus propis espais, molts afortunadament, i els premis Ciutat de Palma han de servir per promocionar i prestigiar la llengua pròpia del nostre país que és la que més ho necessita"

La intenció d’aquest nou equip de govern semblava que era tornar als Premis Ciutat de Palma al seu estat original, dedicant-se en exclusiva als premis en català, per això Entesa no entén el canvi de parer del nou equip, ja que s’havia decidit fer-ho tot en català amb la intenció de tornar als premis la seva originalitat, que fou variada de forma unilateral al 2004 pel PP.

Des d’Entesa es recorda que "la primera convocatòria que es va fer en català, des de l’arribada de la democràcia, fou a l’any 1979 amb la intenció d’aconseguir que el premi funcionés com a una eina cabdal en la recuperació del català. A l’any 2004 el PP reintroduí el castellà als guardons literaris de Ciutat i el nou equip del govern actual de centre esquerra des del començament, ja havia anunciat que els premis es farien en català".

Des d’Entesa s’afirma que no s’entén l’argument pobre i la feblesa del nou equip. Si la intenció era no aixecar polèmica lingüística i tenir als del PP "mig-contents", consideram que han fracassat de per tots els costats.

Per Entesa, "no hi ha cap argument que ens serveixi si no és a favor del impuls de la nostra llengua". Per altre part no consideren necessari que el premi sigui bilingüe, ans al contrari afirmen que "cal prioritzar la llengua catalana tenint en compte la situació que actualment pateix, cal d’enfortir-la, estimar-la, fer-la necessari, obrir-la i acollir-la als nouvinguts d’aquest país"