15 d’abril, 2009

ENTESA RESPON A LES DECLARACIONS DEL PRESIDENT DE LA CAEB
Els nacionalistes creuen que “el principal actiu que les Illes tenen, en referència al turisme, és el territori, per això, s’ha de gestionar amb cura i prudència”

Entesa per Mallorca creu que s’han de puntualitzar les afirmacions que recentment ha realitzat el senyor Josep Oliver, president de la CAEB, en referència a què, segons un estudi realitzat per aquesta organització, a les Illes hi manquen al menys vuit camps de golf, cinc a Mallorca cinc, dos a Menorca i un a Eivissa, amb la intenció de diversificar el producte turístic de les Illes Balears.

Entesa per Mallorca és ben conscient del pes econòmic i social que representa el turisme a aquesta Comunitat i que, en època de crisi s’han de realitzar les accions necessàries per garantir o potenciar el rendiment econòmic d’aquest sector. Més encara, cal apostar d’una manera més decidida a la diversificació i a la desestacionalitzarció del sector turístic.

Malgrat això, no creu que l’aposta que ha fet la CAEB, a favor de més construccions de camps, de golf sigui la més encertada. La CAEB no ha fet públic aquest estudi, però Entesa per Mallorca té seriosos dubtes que els actuals camps de golf es trobin amb una afluència i amb una saturació tal que faci necessària la construcció de més camps de golf per donar sortida a aquest excés de demana. És més, qualsevol turista que vulgui jugar a golf a Mallorca en disposa de vint-i-dos, a menys d’una hora amb cotxe des de pràcticament qualsevol punt de l’illa. I sobretot, camps de golf no ha de significar més oferta complementària (hotels i/o apartaments) a sòl rústic; més encara quan veim que l’ocupació hotelera actual ha estat per Setmana Santa entre el 65 i el 80% del que hi havia obert.

Entesa per Mallorca creu que el principal actiu que les Illes tenen, en referència al turisme, és el territori. I com a principal actiu s’ha de gestionar amb cura i prudència. A més, hi ha altres actius que no s’han sabut rendibilitzar i que si realment es vol diversificar, desestacionalitzar o allargar la temporada s’hauria d’apostar per a desenvolupar-los. Un bon exemple és el patrimoni. A Europa hi ha molts bons exemples d’un turisme cultural, patrimonial o de natura que representen un alt valor afegit. Mallorca i les Illes Balears presenten una riquesa patrimonial immensa, que dit de pas, molt sovint resta oblidada o amb importants deficiències de conservació. Un altre exemple és el turisme de salut, malgrat molts d’establiments compten amb saunes o SPA, l’únic establiment vertaderament hidrotermal (el balneari San Juan de la Font Santa, de Campos) també es troba oblidat amb importants problemes de promoció.

Entesa per Mallorca creu que si realment es vol fer una aposta decidida per obrir més el mercat turístic i per una autèntica desestacionalització, hi ha molt de camí per recórrer sense necessitat de consumir més territori per implantar més camps de golf.