26 de novembre, 2007

ENTESA VALORA POSITIVAMENT LA TEMPORADA TURÍSTICA
Els nacionalistes coincideixen amb el sector hoteler amb que "cal protegir el territori, mantenir preus i no fer ofertes"

Passat l’estiu és hora de fer valoracions. Els números que ens ha donat la conselleria són molts bons, tant bons que són mals de creure. Aquesta temporada hem tingut rècord de visitants, de despesa turística, d’ocupació, de contractacions laborals i de pernoctacions, en fi, una temporada rècord. Aquesta línea ascendent dins el sector turístic, almanco pel que fa als números de la conselleria, serà mala de mantenir si no s’emprenen accions adreçades a millorar la qualitat i la competitivitat. En aquest sentit creiem que tothom està d’acord.

Mallorca necessita fortes inversions en les destinacions madures si no volem quedar fora dels circuits comercials i competitius turístics. Zones com s’Arenal, Cala Rajada, Cala Bona i Cala Millor, Ca’n Picafort, Cala D’Or, Porto Colom, la Colònia de Sant Jordi i d’altres necessiten mà de metge. Són zones molt gastades i hores d’ara poc competitives. La World Travel Market que s’ha celebrat aquest dies a Londres ha de ser el punt d’inflexió per començar a fer feina en aquest sentit.

El president Antich, el conseller Buils, el president dels hotelers Antoni Horrach, el ministre Clos o el mateix president d’Iberoestar, Miquel Fluxà, sembla que aquesta vegada han parlat el mateix idioma: s’ha de protegir el territori, s’han de mantenir preus i no fer ofertes, s’ha de deixar de gastar diners públics en benefici privat (per exemple el Mallorca Classic de Pula), s’han d’incrementar esforços per a la desestacionalització i sobretot s’han d’invertir molts de doblers per a les reformes de les zones madures.

Des d’Entesa ens quedam amb la promesa del ministre Clos en el sentit de que en els pressupostos d’aquest any hi haurà una gran partida per a les reformes de les destinacions madures, però aquestes reformes requereixen tants de doblers que si no s’hi implica el Govern de les Illes Balears i el sector hoteler difícilment veurem resultats abans de tocar fons. Pel que fa al govern serà necessari que, conjuntament amb el sector hoteler, agents socials, petit comerç i restauració es seguin per trobar vies de finançament.

La targeta verda ha estat un autèntic fracàs que no ha tret doblers per finançar res. El gran deute deixat pel govern del PP hipoteca aquestes fortes inversions necessàries, per tant el panorama és un complicat. Per això des d’Entesa entenem que tots hem de fer esforços i el sector hoteler és el que més si ha d’implicar. És necessari que els nostres empresaris aturin la deslocalització i apostin per invertir bona part dels seus beneficis en les reformes dels seus establiments. Sembla que aquesta vegada tots estam d’acord que el món turístic (que no el model) necessita una bona rentada de cara i uns plantejaments més competitius i en aquest sentit s’han de redreçar tots els esforços. Per tot això, des d’Entesa per Mallorca advocam pel ple enteniment entre tots els sectors implicats per tal de trobar les solucions polítiques, estructurals i econòmiques, i les complicitats necessàries per dur-les endavant.